Officiële kynologenclub in Nederland

Officiële kynologenclub in Nederland

Raad van Beheer op Kynologisch Gebied is de officiële kynologenclub van Nederland. De club werd opgericht in 1902, vertegenwoordigt nu ongeveer 200 rasverenigingen met 150.000 leden en is lid van de Internationale Kynologische Federatie (FCI).

De eerste hondenshows in Nederland werden georganiseerd door de Nederlandse Landbouw Maatschappij, de eerste show werd gehouden in 1892 in Rotterdam, met 217 ingeschreven honden. Later werden ook tentoonstellingen en veldwedstrijden gehouden door de Nimrod Jachtvereniging, Cynophilia en Kynologenvereniging Nederland (de “Nederlandse Hondenvereniging”).

In 1902 werd besloten een nieuwe organisatie op te richten, de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, om de registratie- en stamboeksystemen voor honden te verenigen en de show- en veldwedstrijden te regelen. Er is een fokboek, het Nederlands Honden Stamboek (NHSB), ingesteld. Een aantal reeds bestaande rasverenigingen en plaatselijke groepen dienden bij de nieuwe Kennel Club een verzoek om erkenning in.

Raad van Becher sloot zich aan bij de (FCI) op de eerste bijeenkomst in Parijs in 1911 en hield haar eerste conferentie in Amsterdam in 1912.

Begin 2000 heeft de Raad van Becher de structuur van de vereniging met een gekozen raad van bestuur verlaten ten gunste van een vereniging van rasverenigingen en plaatselijke groeperingen.

Lidmaatschap hondenrassenclub

In 2013 waren er ongeveer 200 rasverenigingen, 70 plaatselijke groepen, 10 “speciale” clubs (waaronder de Nederlandse Keurmeestersvereniging) en 12 windhondenclubs. Ongeveer 500.000 honden, ofwel één op de drie honden in Nederland, zijn geregistreerd bij de DKC; in 2012 werden 42.000 pasgeboren pups geregistreerd in het rassenboek en jaarlijks worden 260 rassen geregistreerd. In totaal zijn 330 rassen erkend.

Website van de club – https://www.houdenvanhonden.nl/

Als u geïnteresseerd bent in honden, zult u waarschijnlijk de informatie op de website met de naam van de oprichter van de club wel waarderen. Er is gedetailleerde informatie zoals de verschillende hondenrassen, het fokken van honden, een opleidingsrubriek als u kynoloog wilt worden, en een rubriek met verenigingen, kynologenclubs of hondenrassenclubs.