20 Boeken voor hondenliefhebbers van alle leeftijden

Er zijn zo veel boeken over honden dat een hondenliefhebbende lezer zich er jaren in kan verdiepen. Hier zijn degenen die u niet wilt missen en een aantal die het proberen waard zijn. Zo’n korte lijst is gebonden aan iemands favoriet weg te laten. Wat zijn enkele van de boeken die u zou aanraden aan andere hondenliefhebbers?

Klassiekers voor hondenliefhebbers van alle leeftijden

Er zijn veel prachtige kinderboeken die geweldig zijn voor hondenliefhebbers van alle leeftijden – je bent nooit te oud voor een klassieker!

White Fang, Jack London

Na het succes van “Call of the Wild,” schreef Jack London dit boek als een metgezel. Het is bijna het omgekeerde verhaal van zijn voorganger, het volgt de deels hond, deels wolf vanuit het wild door de wreedheid van mensen en uiteindelijk, naar de helende kracht van menselijke vriendelijkheid. Hoewel het vaak als een kinderboek wordt beschouwd, heeft “White Fang” een diepgang en reikwijdte die alle lezers kunnen waarderen.

Lassie Come-Home, Eric Knight

Je hebt de films en TV shows gezien, maar misschien is het tijd om het boek nog eens te lezen. Dit verhaal, oorspronkelijk gepubliceerd in 1940, over de Collie die er alles aan doet om herenigd te worden met haar geliefde mens, wordt nooit oud. Lezers ontdekken het boek als ze jong zijn en keren er steeds weer naar terug, vaak om het met hun eigen kinderen en kleinkinderen te delen.

Albert Payson Terhune’s Verzamelde werken

Momenteel alleen verkrijgbaar op Kindle, het is de moeite waard om te downloaden om verhalen van de meester te lezen. De auteur die ons “Lad: A Dog” bracht schreef andere klassieke hondenverhalen en er zijn er zeven in de collectie. Zijn blijvende liefde voor en kennis van Collies komen voort uit zijn echte levenservaring als eigenaar van Sunnybank Kennels, het huidige Terhune Memorial Park, in Wayne, New Jersey.

The Phantom Tollbooth, door Norton Juster, met illustraties van Jules Feiffer

Men kan erover discussiëren of dit een kinderboek is of voor volwassenen, maar het is veel beter om een exemplaar op te halen en je te verliezen in de fantasierijke avonturen van Milo en Tock, een hond die letterlijk een waakhond is. De wonderlijke illustraties en geestige woordspelingen vermaken kinderen van acht tot 80 jaar al sinds het boek in 1961 voor het eerst verscheen.

Fictie voor hondenliefhebbers

Als u de klassiekers hebt bekeken – of herbekeken – waarom dan niet eens wat hedendaagse fictie voor hondenliefhebbers? Sommige zijn hilarisch, andere hartverscheurend, en sommige allebei.

De kunst van het racen in de regen, Garth Stein

Verteld door Enzo, een pup met diepe gedachten en inzicht, vertelt deze roman uit 2008 het verhaal van een raceautocoureur en zijn jachthond. Het heeft het allemaal: humor, drama, prachtig proza, en een paar tranen.

Het verhaal van Edgar Sawtelle, David Wroblewski

Deze debuutroman uit 2008 is meer dan een mysterie en een juridische thriller, het is ook een coming of age-verhaal over een doofstomme jongen en het (fictieve) hondenras dat zijn familie opvoedt. Kirkus Reviews noemt het, ”Een statige, prachtig geschreven debuutroman … een zegen voor hondenliefhebbers, en voor fans van verhalen die zich onttrekken aan flitsendheid. “

Jonathan ontketend, Meg Rosoff

Wanneer alles misgaat voor Jonathan, inclusief een vreselijke baan, een vaag appartement, en een vriendin die hem verlaat, verandert zijn leven ten goede wanneer hij op de hond van zijn broer’s Border Collie en Cocker Spaniel past. Critici noemen het een hilarische, screwball, slimme en sympathieke roman.

Lily en de Octopus, Steven Rowley

Dit is een enorm creatieve en hartverscheurende roman over de waarste van de ware liefde, tussen een man en zijn hond. Steven Rowley schreef dit boek om uiting te geven aan zijn eigen verdriet over het verlies van zijn hond en lezers noemen het “hartverscheurend” en “verbazingwekkend”. De Washington Post zegt: “Deze uiteindelijk adembenemende roman was een zeer diepgaande ervaring…”

Timboektoe: Een roman, Paul Auster

Een man en een hond op een road trip – een klassieker in fictie en non-fictie. In de handen van Paul Auster, een auteur die bekend staat om zijn zeer geletterde en onconventionele fictie, is de zoektocht van Mr. Bones en zijn mens zowel grappig als tragisch. Mr. Bones is een meeslepende verteller van wat een lezer omschrijft als “een charmante roman van een onvoorspelbare auteur”.

Mijn Hond: De Paradox: Een lieflijk betoog over de beste vriend van de mens, Matthew Inman

Zelfs als je The Oatmeal (aka Matthew Inman) nog niet op sociale media hebt gezien, zul je dol zijn op zijn reeks strips over honden, waarin hij mijmert over belangrijke onderwerpen als waarom jaagt je hond op dieren die drie keer zo groot zijn als hijzelf en wat is er zo geweldig aan rollen in paardenpoep? Met zo’n vier miljoen Facebook-fans en lovende kritieken is het nieuwe boek van The Oatmeal een waar vermaak voor hondenliefhebbers.

Non-fictie voor hondenliefhebbers

Soms zijn onze real-life ervaringen met honden zijn vreemder, grappiger, en meer verrijkend dan fictie, zoals deze boeken bewijzen.

E.B. White over honden, Martha White

E.B. White is het best bekend voor zijn kinderboeken, vooral “Charlotte’s Web” en “Stuart Little.” Maar hij schreef ook over wat hij het liefste deed, zijn honden. Nu heeft White’s kleindochter zijn New Yorker essays en andere geschriften over honden gebundeld in een geestige collectie die zowel zijn liefde voor honden, als zijn meesterlijk schrijven laat zien.

Van de lijn: Een jaar in het hondenpark, Matthew Gilbert

Het bezitten van een hond, vooral voor de eerste keer, kan leiden tot vreemde gedragsveranderingen, en niets is veel vreemder dan rondhangen in een open ruimte met totaal vreemden en hun assortimenten honden. Gilbert, een tv-recensent voor de Boston Globe, vertelt over zijn eerste jaar als hondenbezitter en hondenparkbewoner. Humor, medeleven, excentriciteiten, en kameraadschap (zowel mens als hond) worden allemaal beschreven met humor en charme.

Mijn hond Tulip, J.R. Ackerley

Sommigen komen pas laat in hun leven tot liefde, zoals de Britse literator J.R. Ackerley, toen hij Queenie, een Duitse herder, redde. Ackerley schreef dit liefdevolle eerbetoon aan zijn “ideale vriend” en haar excentriciteiten en schaamteloze wangedrag. De New Yorker noemde het “een van de bonafide klassiekers in hondenliteratuur,” en een lezer merkte op: “Als je een beetje tussen de regels doorleest, want hij is helemaal niet objectief, en probeert dat ook niet te zijn, was ze een heilige verschrikking. Daarom is zijn toewijding aan haar des te meer ontroerend.”

Travels With Charley, John Steinbeck

Bekend als een gerenommeerd auteur van Amerikaanse fictie, vertelt Steinbeck in deze memoires een klassiek road story van zijn reizen door het land met zijn Franse poedel, Charley. Van kust tot kust ontdekt Steinbeck Amerika in de tumultueuze jaren zestig, leert veel over zichzelf, en dat een hond de best mogelijke reisgezel is. Critici noemden het boek “evocatief”, “diepzinnig”, “sympathiek”, en “puur genot”. Als je alleen Steinbecks fictie kent, dan wacht je een traktatie.

Een groot klein leven: A Memoir of a Joyful Dog Named Trixie, Dean R. Koontz

Velen kennen de suspense-romans van deze bestsellerauteur, maar Koontz geeft ons iets heel anders met zijn liefdevolle eerbetoon aan Golden Retriever Trixie, een gepensioneerde hulphond die hij en zijn vrouw adopteerden. Ze veranderde hun leven met haar vreugde en intelligentie, en inspireerde de auteur tot het schrijven van zijn eerste non-fictie boek, waarin de transformerende aard van de relatie tussen een mens en zijn hond tot uiting komt.

Oogy: De hond waar alleen een gezin van kan houden, Larry Levin

Wat gebeurt er als een mishandelde en gehavende (letterlijk) hond de familie vindt die echt van hem kan houden? Dit is het verhaal van Oogie, gered door Larry Levin, zijn vrouw en tweelingzonen. Oogie was gebruikt als aashond en voor dood achtergelaten toen hij naar een dierenasiel in Ardmore, Pennsylvania werd gebracht. Voor Levin en zijn zoons was het liefde op het eerste gezicht en dit verhaal is verlossend, warm, en, wees gewaarschuwd, een tranentrekker.

Meer boeken voor kinderen die van honden houden

Hier zijn nog een paar boeken om aan de leeservaring van uw kinderen toe te voegen.

De Shiloh Collectie, Phyllis Reynolds Naylor

Inclusief de originele “Shiloh,” de collectie bevat vier verhalen over de hond en jongen die elkaar redden. Amazon noemt het “Lassie voor een nieuwe generatie,” en “Shiloh is” inderdaad een klassieker voor jonge lezers.

The Poet’s Dog, Patricia MacLachlan

Deze Newberry Prize-winnende auteur, die schreef “Sara, Plain and Tall,” vertelt het verhaal van een hond opgevoed in het bos door een dichter, die, omdat “alleen dichters en kinderen” kunnen begrijpen wanneer honden praten, is in staat om twee verloren kinderen te redden in een storm. Verteld door Teddy de hond, is er een sterke band tussen mens en dier om ons geloof in goedheid en hoop te herstellen. De School Library Journal schreef, “hoewel deze beschouwende fantasie verdriet onderzoekt, gaat het ook over het overwinnen van verlies en wordt het opgelost op een manier die gevoelige lezers zal troosten.”

Lulu wandelt met de honden, Judith Viorst

Neem een koppig, ondernemend klein meisje, drie honden en combineer goed. Je krijgt een grappig, houding-gevuld verhaal vol ongelukjes en wisecracks. Geschreven door meesterverteller Judith Viorst, is dit het perfecte hoofdstukboek voor jonge lezers. Het is verder verlevendigd met onderhoudende illustraties van Lane Smith.

Floaty, John Himmelman

Voor hondenliefhebbers die nog te jong zijn om te lezen, zal dit prentenboek over een chagrijnige oude man (zoals Ed Asner in “Up,”) en de hond die toevallig aan het plafond zweeft, een genot zijn. School Library Journal schrijft dat het “een jong publiek zal bekoren”, en lezers en hun kinderen lijken het daarmee eens te zijn.

Veel leesplezier!