Of uw Zwitserse Witte Herder gezond is kunt u gelukkig in de meeste gevallen zelf bepalen. Als de hond fit oogt, goed eet en drinkt en normale ontlasting heeft dan hoeft u zich over het algemeen geen zorgen te maken. Denkt u dat uw hond iets onder de leden heeft, dan is het handig om te weten dat de normale lichaamstemperatuur bij honden rond de 38,2˚C ligt, met als grenswaarden 37,5˚C en 39˚C. Ongeveer 1 graad hoger dan bij mensen, maar net zoals bij mensen heeft iedere hond een “eigen” lichaamstemperatuur.

Een tip: neem de lichaamstemperatuur, polsslag (bijv. bij grote ader aan binnenkant achterbeen) en ademhaling van uw hond eens op als deze ontspannen aan uw voeten ligt. Als u deze ergens noteert kunt u deze vergelijken op het moment dat u denkt dat er iets niet helemaal in orde is met uw hond.

Er zijn enkele aandoeningen bekend die bij grote rassen en/of Zwitserse Witte Herders vaker voorkomen dan bij andere rassen. Een aantal hiervan zullen wij op deze pagina bespreken. De eerste artikelen zijn inmiddels geplaatst en wij zullen deze pagina geleidelijk aanvullen met nog veel meer interessante onderwerpen.

Klik op het gewenste artikel om het te openen.  

Hemangiosarcoma

PERIANALE FISTELS

HEUPDYSPLASIE

ELLEBOOGDYSPLASIE

MDR1-GENDEFECT

DOOFHEID

OOGAFWIJKINGEN

RUGAFWIJKINGEN