In de training VZH/BH leert de hond om te gehoorzamen en zich sociaal te gedragen naar mens en dier. Het is een serieuze training waar de basis wordt gelegd om je hond strak onder appèl te krijgen en bestaat uit de onderdelen A (gehoorzaamheid) en B (praktische gedeelte). Deze twee onderdelen zijn in de lessen met elkaar verweven. Bij onderdeel A worden oefeningen gedaan als los en aangelijnd volgen met tempowisselingen en wendingen, zit vanuit het volgen en afliggen met afleiding. De commando’s moeten snel en zeer correct worden opgevolgd. Bij onderdeel B wordt er meer getraind op het sociale gedrag van de hond. Er worden oefeningen gedaan in matig drukke en in moeilijkere, onaangename situaties. Zo moet de hond gehoorzamen in alledaagse verkeerssituaties zoals het passeren van een fietser of jogger en mag hij zich niet angstig of agressief gedragen tijdens het insluiten van de hond en geleider door een groep.

Afhankelijk van de vereniging word je in enkele weken klaargestoomd voor het examen of train je naar gelang jij en je hond nodig hebben. Om examen te mogen doen voor het diploma VZH, dien je in het bezit te zijn van een rashondenlogboek of in het geval van een stamboomloze hond een werkboekje welke je kunt aanvragen bij de Raad van Beheer. Het diploma VZH is een vereiste wanneer je I.P.O. of Speurhond (SpH) wilt gaan doen en de minimum leeftijd om met VZH te mogen beginnen is vijftien maanden.

Deze training is meer dan een gehoorzaamheidstraining en vraagt om doorzetting en toewijding van zowel hond als baas. Mits de hond goed wordt begeleid kan het een sportieve en nuttige aanvulling zijn voor jou en je Zwitserse Witte Herder.