Speuren is iets wat elke hond van nature kan. Maar een zelf aangelegd spoor zoals bij de SpH moet echt aangeleerd worden, de honden ruiken vaak andere lekkere geurtjes waardoor ze snel afgeleid zijn. Dit vraagt een hoop tijd om dit allemaal goed aan te leren. 

SpH is er in twee klassen: Speurhond I en speurhond II. Dit speuren is enigszins te vergelijken met IPO toch zijn de eisen een stuk zwaarder. Het spoor wat de honden moeten volgen moet op verschillende ondergronden plaats vinden. Er moet in het spoor een weg worden gekruist en dwars door het spoor ligt een verleidingsspoor die door een tweede spoorlegger is gelegd. Er zijn een groot aantal hoeken en voorwerpen in het spoor verwerkt. Het spoor moet minstens 3 uur voor het uitwerken ervan door de geleider met zijn hond zijn uitgelegd. Bij speurhond II moet bij aanvang ook nog een identificatievoorwerp worden gevonden door de hond.

Met de neus strak aan de grond het spoor volgen Het voorwerp bij SpH II is gevonden


Het trainen is heel intensief en neemt veel tijd in beslag. In Nederland is het heel moeilijk om een geschikte trainingslocatie te vinden omdat veel weilanden omringt zijn door een sloot zo dat je niet aan de criteria kunt voldoen om bijvoorbeeld een weg te door kruisen. 
Voor je mag deelnemen aan het examen speurhond moet je minimaal in het bezit zijn van een VZH/BH diploma. Daarnaast moeten de honden een minimale leeftijd hebben dit is voor SpH I: 18 maanden en voor SpH II: 20 maanden. Aan het examen mogen alleen honden deelnemen van de FCI-lijst. SpH is geen wedstrijdsport maar het zijn wel officiële werkcertificaten.

Het examen SpH I ziet er als volgt uit:

Het spoor bestaat uit circa 1200 passen, 7 spoorgedeelten, 6 hoeken, 4 voorwerpen (bv. leer, hout, textiel) en het spoor is minimaal 3 uur op voorhand gelegd. Een half uur nadat het spoor is gelegd zal iemand anders een verleidingsspoor leggen. De uitwerkingstijd die je tijdens het examen krijgt bedraagt 30 minuten.

Het examen SpH II ziet er als volgt uit:

Het spoor bestaat uit circa 1800 passen, 8 spoorgedeelten, 7 hoeken, 7 voorwerpen (+ 1 identificatievoorwerp), en het spoor is minimaal 3 uur oud. Ook hier word er een verleidingsspoor gelegd door iemand anders ongeveer 30 minuten voor aanvang van uitwerking. De uitwerkingstijd die je tijdens het examen krijgt bedraagt 45 minuten.