G&G staat voor Gedrag & Gehoorzaamheid. Bij deze gehoorzaamheidssport wordt er aan perfectie in gehoorzaamheid gewerkt. Ook voor de minder sportieve eigenaar en hond een geschikte sport, maar denk niet dat je erbij achteruit kunt leunen. Om in deze sport mee te kunnen komen, moet je hard aan de slag en veel oefenen. 

Deze tak van sport begint eigenlijk bij elke hondenbezitter die een puppycursus volgt bij een Kynologenclub. Hier leer je de hond o.a. te laten zitten, liggen, bij je te komen maar bovenal om aandacht voor je te hebben. Dit is vrijwel bij elke hondenschool de basis om mee te beginnen. Het is ook erg leuk om te zien dat je een hond verschillende oefeningen kunt aanleren. Deze zijn niet alleen leuk maar vaak ook handig in het dagelijkse leven. 

 Apport over de horde Perfect los volgen


Je begint op het basisniveau Gedrag & Gehoorzaamheid Basis (GGB), waarbij onder anderen oefeningen als volg, hier, zit, af, sta, voor(komen) geperfectioneerd worden en apporteren worden aangeleerd. Heb je het basisniveau gehaald, dan kun je achtereenvolgens gaan oefenen voor G&G I, G&G II en G&G III. Per niveau worden de opdrachten gecompliceerder en moet de uitvoering perfecter zijn om aan de norm te voldoen. Denk hierbij aan oefeningen als het vooruitsturen naar een vak, verschillende oefeningen met positiewisselingen, het afstoppen van een hond in volle vaart , het los laten volgen naast je tijdens een parcours met tempowisselingen en verschillende wendingen. Ook komen onderdelen aan bod waarbij de hond over een hindernis moet springen om vervolgens een apporteerblok op te halen, of op aanwijzing een apport links of rechts moet ophalen, ijzer moet apporteren en ook nog eens zijn neus moet gebruiken tijdens het sorteren. 

Net als veel andere sporten geldt ook voor het G&G dat deze sport te beoefenen is als recreatieve sport met een diploma als afsluiting maar ook voor de meer fanatieke sporters kan dit op wedstrijdniveau. Tijdens de competitie worden selectiewedstrijden georganiseerd waarbij punten te verdienen zijn. Aan het einde van de competitie vormen deze punten de basis om een uitnodiging te ontvangen voor het Nederlands Kampioenschap G&G dat elk jaar georganiseerd wordt als afsluiting van het wedstrijdseizoen.

G&G-1, 2 en 3 komen overeen met het internationale "Obedience"-programma van de F.C.I.: Fédération Cynologique Internationale, de overkoepelende kynologische wereldorganisatie.
De reglementering van G&G is een verantwoordelijkheid van Cynophilia, deze organisatie zorgt ook voor de keurmeesters voor deze sport. Het diploma G&G is te behalen op examendagen of tijdens een wedstrijd. Kynologenclubs organiseren deze landelijke examens en ook zijn zij verantwoordelijk voor de organisatie van de wedstrijdcompetitie.

LET OP om deel te nemen aan wedstrijden moet een hond in het bezit zijn van een startlicentie. Voor meer informatie over het aanvragen van een startlicentie kunt u contact opnemen met de Activiteiten & Sportcommissie: activiteiten@rzwh.nl

Miranda Kuiper met Dierna
Nederlands Wedstrijdkampioen 2009-GG1
Conny van Adrichem met Blizzenda's Furuc Sharai
Nederlands Wedstrijdkampioen 2010-GG2


Om een uitnodiging voor dit NK te ontvangen zijn er een aantal regels waaraan voldaan moet zijn. 
De hoogste 12 wedstrijden tellen mee voor de kwalificatie van het Nederland Kampioenschap en er moet aan minimaal 9 wedstrijden zijn deelgenomen.
Uitgenodigd voor de Nederland Kampioenschappen worden:

  • G&G I   - 18 deelnemers
  • G&G II  - 12 deelnemers
  • G&G III - 10 deelnemers

Deelnemen aan een NK is op zich al een hele prestatie.

Gedrag & Gehoorzaamheid is een leuke sport voor honden van alle rassen maar de hond moet wel  aanleg hebben om opdrachten voor de baas te willen uitvoeren, zeker in de hogere klassen. Lang niet alle rassen is dat in die mate gegeven. De Zwitserse Witte herder is met zijn “will to please” een hond die bij uitstek geschikt is voor deze sport. Hij werkt graag met en voor zijn baas, en leert redelijk snel nieuwe oefeningen aan.