Flyball is een sport waar plezier met de hond voorop staat. Een wedstrijd bestaat uit 2 teams die tegen elkaar strijden wie het eerst (op tijd dus) foutloos weer binnen is.

De twee teams bestaan uit minimaal 6 honden waarbij per wedstrijd 4 honden worden ingezet. In Nederland mogen niet meer dan 2 honden van hetzelfde ras zijn (in tegenstelling tot andere ons omringende landen, waarbij teams wel mogen bestaan uit honden van hetzelfde ras).

Over de hindernissen Bal vangen uit het flyball apparaat


Het is de bedoeling dat er tweemaal een race gelopen wordt.
Tijdens de wedstrijd moeten de honden één voor één over 4 hindernissen heen naar het flyball apparaat rennen, de bal zien te krijgen door met hun poot op de voet pedaal te stappen, en weer met de bal terug rennen over de vier hindernissen heen. 

De honden zullen dus één voor één een bal gaan halen uit het apparaat. Wanneer een hond terug keert bij de groep zal hij worden opgevangen en wordt de volgende hond uitgestuurd. Maakt de hond een fout (bijvoorbeeld een weigering of het laten vallen van de bal) dan moet de hond weer achter aan sluiten en nogmaals het parcours rennen.

Waar kan ik deze hondensport beoefenen?
U kunt deze hondensport beoefenen bij de regionale verenigingen, ook wel Kynologenclubs of KC's genaamd, die bij de Raad van Beheer zijn aangesloten.

Bron: Raad van Beheer